Selecteer een stuk tekst om voor te lezen   Click to listen highlighted text! Selecteer een stuk tekst om voor te lezen

Handhaving & digitalisering

Sinds augustus 2020 is de verordening electronic Freight Transport Information (eFTI) van kracht. Deze verordening bepaalt dat alle EU-lidstaten (overheden) in 2025 digitaal beschikbare informatie over goederenstromen waarvoor een wettelijke informatieplicht geldt, digitaal moeten accepteren. Inclusief over gevaarlijke stoffen en afvalstoffen. Een belangrijke stap om te komen tot Digital Shipment Data. Private partijen zijn vanaf dat moment nog niet verplicht om digitaal aan te leveren, maar mogen dat nog op papier doen.

 

De koopovereenkomst en de transportopdracht zijn commerciële transacties: partijen hebben een grote vrijheid om hun eigen keuzes te maken.

Maar handhavers hebben te maken met wetgeving en wettelijke taken: daar zit minder vrijheid in.

Een studie uitgevoerd door de Topsector Logistiek in 2020 laat zien dat er meer dan 1.000 wetten zijn over alle soorten transport en modaliteiten. Het goede nieuws is dat bij een eerste verkenning geen principiële belemmeringen lijken te zijn om de informatie die nodig is voor handhaving digitaal aan te leveren of te presenteren.  De EU streeft naar volledige digitalisering, zowel voor handhaving als voor zakelijke transacties: de eFTI-verordening is een goed voorbeeld.

De praktijk is ook hier weerbarstig: papier en stempels zijn vertrouwde middelen (en soms een reden voor het bestaan van een functie). Als een handhaver het digitale middel niet accepteert dan heb je als vervoerder toch een probleem.

Wat ook kan voorkomen is dat bij een bepaalde modaliteit of soort lading er additionele documenten nodig zijn, naast de basis van de vrachtbrief en wat in de eFTI-verordening staat. Als de handhavers in een land daarvoor een papieren document vragen is het nog steeds een lastig proces voor de transporteur: zowel digitaal als papier moet dan ondersteund worden.

De verandering zal komen van goede voorbeelden in een land of ‘koplopende’ landen, waar anderen zich aan kunnen spiegelen.

Commerciële werking versus wetten waarop wordt gehandhaafd

Een heel belangrijk verschil om te onthouden is het verschil tussen wetten die worden gehandhaafd (controlerende instanties kunnen een boete of erger opleggen als bij controle blijkt dat je de regels niet volgt), en algememe voorwaarden waarop niet wordt gehandhaafd.

De verdragen en daaruit afgeleide afspraken aangaande aansprakelijkheid die partijen hanteren, horen bij de laatste soort. Het gaat tenslotte om gemak en zekerheid voor bedrijven, door standaardisatie van commerciële voorwaarden. Als bedrijven in een overeenkomst andere voorwaarden willen afspreken, dan staat ze dat vrij. Er is geen handhaving (controle en boetes), wel een basis voor rechtszekerheid bij een geschil: als er een zakelijk geschil is, en de rechter moet eraan te pas komen, dan neemt die de teksten uit de verdragen en algemene voorwaarden als basis voor toetsing en rechtspraak.

Andere wetten zoals de EU-verordening over vervoer van afval horen bij de eerste soort: er wordt gecontroleerd en er kunnen boetes worden uitgedeeld.

Click to listen highlighted text!